Installatiedraad

Het is niet altijd nodig of wenselijk om kabels en leidingen met meerdere aders te leggen. Voor deze toepassingen biedt de eibabo® technology store u individuele installatiedraad in verschillende diameters en met verschillende isolaties. Lees hier waar u op moet letten bij gebruik en aankoop.

Klassieke kabels en leidingen bestaan gewoonlijk uit verschillende afzonderlijke en afzonderlijk geïsoleerde kernen. Het geleidingsmateriaal van deze kernen bestaat hoofdzakelijk uit koper, in bepaalde gevallen ook uit andere metalen. Ook de aard van de geleider zelf kan variëren. Zo is een massieve draad mogelijk, maar ook een bundel met een meeraderige kernstructuur, de zogenaamde strengdraad. Kies voor een streng als u uw installatie mobieler wilt maken. Gebruik een massieve draad voor permanente installaties. In onze online winkel kunt u zowel installatiedraden als geassembleerde kabels en leidingen verkrijgen tegen gunstige prijzen.

Wat zijn kabels, draden en installatiedraad?

Elektrische kabels, draden en afzonderlijke aders dienen alle om elektrische energie of datasignalen over een bepaalde afstand over te brengen.

Meer kabels in de winkel

Speciale kabels en kabels voor datatransmissie en signaaloverdracht kunnen in detail anders worden geconstrueerd dan klassieke stroomkabels. U kunt onze zoekopdracht gebruiken om kabels en draden te vinden voor bijna alle vereisten in de elektrotechniek.


Installatiedraad

De in deze catalogus aangeboden installatiedraden zijn afzonderlijke massieve metalen kernen of strengen die door isolatie zijn omgeven. Installatiedraden voor de transmissie van elektrische energie bestaan gewoonlijk uit twee delen, een metalen kern en een omringende isolatielaag. De metalen kern van koper of aluminium dient als geleider voor de rechtstreekse overdracht van de elektrische stroom. De kern van de draad kan monolithisch zijn (als massieve draad) of gedraaid uit verschillende fijne draden. Koperen geleiders worden voornamelijk gebruikt voor draden met een kleine of middelgrote doorsnede. De isolatie van de draden dient om ze tegen contact te beschermen.

Kabels en draden

Kabels en draden daarentegen bestaan uit verschillende installatiedraden die onder een gemeenschappelijke isolatielaag zijn samengebracht. De term kabel wordt in het Duits gebruikt wanneer het gaat om een vaste installatie buiten gebouwen. Leidingen worden binnen gebouwen gebruikt. Het type kabel of leiding wordt gekozen op basis van het type installatie, de geplande belasting en de omgeving.

Wat is de betekenis van de kleuren van de installatiedraden?

Eén ding vooraf: Als algemene regel raden wij aan om werkzaamheden aan elektrische installaties altijd door een ervaren installateur te laten uitvoeren.

Wanneer u een elektrische installatie ziet of naar een los kabeluiteinde kijkt, wordt u geconfronteerd met installatiedraden in verschillende kleuren. In Duitsland zijn deze meestal zwart, bruin, blauw, grijs en groen-geel. Als u de kleurcodering voor elektrische kabels begrijpt, kunt u de afzonderlijke installatiedraden correct gebruiken. Dit is bijzonder belangrijk omdat anderen later bij inspecties of wijzigingen op de juiste toewijzing van de kleuren zullen vertrouwen en daaruit de functie van afzonderlijke kernen zullen afleiden.

 


Opmerking

De kleurcodes zijn internationaal iets anders. Volg bij het kiezen van de kleur de geldende normen van uw land.


 

Niet-metalen elektrische kabels bestaan uit de buitenste plastic mantel en de binnenste, kleurgecodeerde installatiedraden. Op de mantels zijn meestal markeringen aangebracht die informatie geven over het aantal installatiedraden en hun diameters. De kleur van de installatiedraden is bepalend voor het beoogde gebruik. In Duitsland en de EU gelden de volgende regels: de basiskleuren zijn bruin, blauw en groen-geel. Daarnaast zijn er de uitgebreide basiskleuren zwart en grijs. Alternatieve kleuren zijn wit, oranje, rood en paars.

De bruine installatiedraad is fase 1 (L1) en wordt altijd gebruikt voor de zogenaamde 'hete draad'. De term 'warm' wordt gebruikt als synoniem voor installatiedraden die de elektrische stroom van de stroombron naar het apparaat (lamp, wandcontactdoos of dergelijke) geleiden.

De blauwe installatiedraad is de nulleider (N) en mag niet afzonderlijk worden geschakeld. Laat u niet misleiden door de term 'neutraal'. Het is aannemelijk dat dit een niet-geëlektrificeerde lijn is. Neutrale lijnen kunnen ook stroom geleiden. Terwijl de bruine installatiedraad de stroom van de stroombron naar de eenheid geleidt, geleidt de neutrale installatiedraad de stroom terug naar de bron. Daarom kunnen zowel 'hete' als neutrale leidingen schokverwondingen veroorzaken.

Alle elektrische apparatuur moet geaard zijn. In het geval van een storing biedt aarding een veilig pad voor de stroom terug naar de aarde. De groen-gele installatiedraad is hiervoor bedoeld. Deze wordt de randaarde (PE) genoemd en wordt aangesloten op elektrische apparatuur zoals inbouwschakelaars, wandcontactdozen en waterkranen, alsmede op metalen frames of metalen behuizingen.

Wist u dat?

De kleurencombinatie groen-geel voor de aardedraad is gekozen zodat mensen met een kleurenblindheid deze leiding kunnen onderscheiden van de andere leidingen.


De uitgebreide basiskleuren zwart en grijs worden gebruikt wanneer het een installatie met draaistroom betreft. In de volksmond spreekt men ook wel van krachtstroom, draaistroom of bouwstroom. De term 'sterkstroom' wordt ook vaak gebruikt. Dit is echter niet juist. De term 'sterkstroom' wordt alleen gebruikt in verband met installaties met een nominale spanning van 1 kV of meer. De zwarte installatiedraad staat voor fase 2 (L2), de grijze voor fase 3 (L3).

U kunt de alternatieve kleuren wit, oranje, rood en violet kiezen als aanvulling op bepaalde installaties, bijvoorbeeld als overeenkomstige kabel voor wisselkringen of kruisstroomkringen.

Op welke doorsnede moet ik letten bij installatiedraad?

De vereiste doorsnede van een elektrische kabel hangt af van talrijke omstandigheden. Deze omvatten het type stroom (gelijkstroom, wisselstroom), het niveau van de bedrijfsspanning, de stroomsterkte, de lengte van de lijn, het type tracé, het spanningsverlies en de fasehoek. Deze parameters resulteren in een berekeningsformule die kan worden gebruikt om een lijndoorsnede te bepalen. Vanwege de vele variabelen kunnen wij om veiligheidsredenen op dit moment geen algemene aanbeveling doen voor het gebruik van bepaalde dwarsdoorsneden.

Bron: eibabo®, Diverse fabrikanten H07V-U 1,5 eenaderige installatiedraadAfbeelding: Diverse fabrikanten H07V-U 1,5 eenaderige installatiedraad

Wat zijn de verschillen tussen massieve geleiders en geslagen geleiders?

Elektrische leidingen vormen de basis van elk elektrisch circuit. Naast de kleur van de isolatie en de doorsnede van het geleider materiaal, maken we ook onderscheid tussen massieve geleiders en meeraderige structuur. U kiest kabels, geleiders en installatiedraden met massieve geleiders voor permanente installaties, bijvoorbeeld in muren, vloeren, plafonds of in de grond. In deze omgevingen hebben massieve geleiders enkele voordelen ten opzichte van flexibele geslagen geleiders. Dit zijn:

  • Goedkoper te produceren - Gezien de hoeveelheid kabels en bedrading in een gebouw heeft dit een enorme impact op de investeringskosten.
  • Stijf en mechanisch stabieler - Dit maakt het gemakkelijker om door kanalen en openingen te leggen.
  • Gemakkelijk en handig aan te sluiten - Het verbindingsstuk in de klemmen kan snel en veilig worden gemaakt, zelfs zonder adereindhuls.

 

Strengen geleiders worden gebruikt voor flexibele installaties en bieden de volgende voordelen ten opzichte van massieve geleiders:

  • Veel oppervlakte voor stroomstroming - De diameter van een streng kan kleiner zijn voor dezelfde belasting.
  • Groter oppervlak voor minder weerstand - Het vermogensverlies is kleiner dan bij een massieve geleider van dezelfde grootte.
  • Veel flexibiliteit en kleinere buigradii - strengen hebben een langere levensduur dan massieve geleiders wanneer zij worden bewogen, gedraaid en uitgerekt.

 

 

eibabo - technology store

 

Inhoud catalogus:


In deze eibabo® catalogus kabels / Leidingen niet geconfectioneerd > voedingskabel < 1 kV, voor vaste aanleg vindt u artikelen uit de volgende productgroepen:

Overzicht artikelen:

  • Bedradingslijn
  • Bel draad
  • Bel lijn
  • Bel omhulde draad
  • Doorverbindingsdraad
  • Energie aansluiting
  • Gevlochten draad
  • Hoogspanningslijn
  • Installatie draad
  • Kernlijn
  • Montage draad
  • Multi-standaard lijn
  • Plastic slangleiding
  • Siliconen lijn
  • Stroomaansluiting
  • Stroomkabel


van de volgende fabrikanten:

Overzichtscatalogus van de fabrikant Installatiedraad:

  • Diverse
  • Eupen
  • Helukabel
  • Huber+Suhner
  • IRCE
  • Lappkabel
  • Leoni Kerpen
  • Leoni Studer
  • Weidmüller


 
Het is niet altijd nodig of wenselijk om kabels en leidingen met meerdere aders te leggen. Voor deze toepassingen biedt de eibabo® technology store u individuele installatiedraad in verschillende... meer ontdekken »
Venster sluiten
Installatiedraad - Voor individuele installaties

Het is niet altijd nodig of wenselijk om kabels en leidingen met meerdere aders te leggen. Voor deze toepassingen biedt de eibabo® technology store u individuele installatiedraad in verschillende diameters en met verschillende isolaties. Lees hier waar u op moet letten bij gebruik en aankoop.

Klassieke kabels en leidingen bestaan gewoonlijk uit verschillende afzonderlijke en afzonderlijk geïsoleerde kernen. Het geleidingsmateriaal van deze kernen bestaat hoofdzakelijk uit koper, in bepaalde gevallen ook uit andere metalen. Ook de aard van de geleider zelf kan variëren. Zo is een massieve draad mogelijk, maar ook een bundel met een meeraderige kernstructuur, de zogenaamde strengdraad. Kies voor een streng als u uw installatie mobieler wilt maken. Gebruik een massieve draad voor permanente installaties. In onze online winkel kunt u zowel installatiedraden als geassembleerde kabels en leidingen verkrijgen tegen gunstige prijzen.

Wat zijn kabels, draden en installatiedraad?

Elektrische kabels, draden en afzonderlijke aders dienen alle om elektrische energie of datasignalen over een bepaalde afstand over te brengen.

Meer kabels in de winkel

Speciale kabels en kabels voor datatransmissie en signaaloverdracht kunnen in detail anders worden geconstrueerd dan klassieke stroomkabels. U kunt onze zoekopdracht gebruiken om kabels en draden te vinden voor bijna alle vereisten in de elektrotechniek.


Installatiedraad

De in deze catalogus aangeboden installatiedraden zijn afzonderlijke massieve metalen kernen of strengen die door isolatie zijn omgeven. Installatiedraden voor de transmissie van elektrische energie bestaan gewoonlijk uit twee delen, een metalen kern en een omringende isolatielaag. De metalen kern van koper of aluminium dient als geleider voor de rechtstreekse overdracht van de elektrische stroom. De kern van de draad kan monolithisch zijn (als massieve draad) of gedraaid uit verschillende fijne draden. Koperen geleiders worden voornamelijk gebruikt voor draden met een kleine of middelgrote doorsnede. De isolatie van de draden dient om ze tegen contact te beschermen.

Kabels en draden

Kabels en draden daarentegen bestaan uit verschillende installatiedraden die onder een gemeenschappelijke isolatielaag zijn samengebracht. De term kabel wordt in het Duits gebruikt wanneer het gaat om een vaste installatie buiten gebouwen. Leidingen worden binnen gebouwen gebruikt. Het type kabel of leiding wordt gekozen op basis van het type installatie, de geplande belasting en de omgeving.

Wat is de betekenis van de kleuren van de installatiedraden?

Eén ding vooraf: Als algemene regel raden wij aan om werkzaamheden aan elektrische installaties altijd door een ervaren installateur te laten uitvoeren.

Wanneer u een elektrische installatie ziet of naar een los kabeluiteinde kijkt, wordt u geconfronteerd met installatiedraden in verschillende kleuren. In Duitsland zijn deze meestal zwart, bruin, blauw, grijs en groen-geel. Als u de kleurcodering voor elektrische kabels begrijpt, kunt u de afzonderlijke installatiedraden correct gebruiken. Dit is bijzonder belangrijk omdat anderen later bij inspecties of wijzigingen op de juiste toewijzing van de kleuren zullen vertrouwen en daaruit de functie van afzonderlijke kernen zullen afleiden.

 


Opmerking

De kleurcodes zijn internationaal iets anders. Volg bij het kiezen van de kleur de geldende normen van uw land.


 

Niet-metalen elektrische kabels bestaan uit de buitenste plastic mantel en de binnenste, kleurgecodeerde installatiedraden. Op de mantels zijn meestal markeringen aangebracht die informatie geven over het aantal installatiedraden en hun diameters. De kleur van de installatiedraden is bepalend voor het beoogde gebruik. In Duitsland en de EU gelden de volgende regels: de basiskleuren zijn bruin, blauw en groen-geel. Daarnaast zijn er de uitgebreide basiskleuren zwart en grijs. Alternatieve kleuren zijn wit, oranje, rood en paars.

De bruine installatiedraad is fase 1 (L1) en wordt altijd gebruikt voor de zogenaamde 'hete draad'. De term 'warm' wordt gebruikt als synoniem voor installatiedraden die de elektrische stroom van de stroombron naar het apparaat (lamp, wandcontactdoos of dergelijke) geleiden.

De blauwe installatiedraad is de nulleider (N) en mag niet afzonderlijk worden geschakeld. Laat u niet misleiden door de term 'neutraal'. Het is aannemelijk dat dit een niet-geëlektrificeerde lijn is. Neutrale lijnen kunnen ook stroom geleiden. Terwijl de bruine installatiedraad de stroom van de stroombron naar de eenheid geleidt, geleidt de neutrale installatiedraad de stroom terug naar de bron. Daarom kunnen zowel 'hete' als neutrale leidingen schokverwondingen veroorzaken.

Alle elektrische apparatuur moet geaard zijn. In het geval van een storing biedt aarding een veilig pad voor de stroom terug naar de aarde. De groen-gele installatiedraad is hiervoor bedoeld. Deze wordt de randaarde (PE) genoemd en wordt aangesloten op elektrische apparatuur zoals inbouwschakelaars, wandcontactdozen en waterkranen, alsmede op metalen frames of metalen behuizingen.

Wist u dat?

De kleurencombinatie groen-geel voor de aardedraad is gekozen zodat mensen met een kleurenblindheid deze leiding kunnen onderscheiden van de andere leidingen.


De uitgebreide basiskleuren zwart en grijs worden gebruikt wanneer het een installatie met draaistroom betreft. In de volksmond spreekt men ook wel van krachtstroom, draaistroom of bouwstroom. De term 'sterkstroom' wordt ook vaak gebruikt. Dit is echter niet juist. De term 'sterkstroom' wordt alleen gebruikt in verband met installaties met een nominale spanning van 1 kV of meer. De zwarte installatiedraad staat voor fase 2 (L2), de grijze voor fase 3 (L3).

U kunt de alternatieve kleuren wit, oranje, rood en violet kiezen als aanvulling op bepaalde installaties, bijvoorbeeld als overeenkomstige kabel voor wisselkringen of kruisstroomkringen.

Op welke doorsnede moet ik letten bij installatiedraad?

De vereiste doorsnede van een elektrische kabel hangt af van talrijke omstandigheden. Deze omvatten het type stroom (gelijkstroom, wisselstroom), het niveau van de bedrijfsspanning, de stroomsterkte, de lengte van de lijn, het type tracé, het spanningsverlies en de fasehoek. Deze parameters resulteren in een berekeningsformule die kan worden gebruikt om een lijndoorsnede te bepalen. Vanwege de vele variabelen kunnen wij om veiligheidsredenen op dit moment geen algemene aanbeveling doen voor het gebruik van bepaalde dwarsdoorsneden.

Bron: eibabo®, Diverse fabrikanten H07V-U 1,5 eenaderige installatiedraadAfbeelding: Diverse fabrikanten H07V-U 1,5 eenaderige installatiedraad

Wat zijn de verschillen tussen massieve geleiders en geslagen geleiders?

Elektrische leidingen vormen de basis van elk elektrisch circuit. Naast de kleur van de isolatie en de doorsnede van het geleider materiaal, maken we ook onderscheid tussen massieve geleiders en meeraderige structuur. U kiest kabels, geleiders en installatiedraden met massieve geleiders voor permanente installaties, bijvoorbeeld in muren, vloeren, plafonds of in de grond. In deze omgevingen hebben massieve geleiders enkele voordelen ten opzichte van flexibele geslagen geleiders. Dit zijn:

  • Goedkoper te produceren - Gezien de hoeveelheid kabels en bedrading in een gebouw heeft dit een enorme impact op de investeringskosten.
  • Stijf en mechanisch stabieler - Dit maakt het gemakkelijker om door kanalen en openingen te leggen.
  • Gemakkelijk en handig aan te sluiten - Het verbindingsstuk in de klemmen kan snel en veilig worden gemaakt, zelfs zonder adereindhuls.

 

Strengen geleiders worden gebruikt voor flexibele installaties en bieden de volgende voordelen ten opzichte van massieve geleiders:

  • Veel oppervlakte voor stroomstroming - De diameter van een streng kan kleiner zijn voor dezelfde belasting.
  • Groter oppervlak voor minder weerstand - Het vermogensverlies is kleiner dan bij een massieve geleider van dezelfde grootte.
  • Veel flexibiliteit en kleinere buigradii - strengen hebben een langere levensduur dan massieve geleiders wanneer zij worden bewogen, gedraaid en uitgerekt.

 

 

eibabo - technology store

 

Inhoud catalogus:


In deze eibabo® catalogus kabels / Leidingen niet geconfectioneerd > voedingskabel < 1 kV, voor vaste aanleg vindt u artikelen uit de volgende productgroepen:

Overzicht artikelen:

  • Bedradingslijn
  • Bel draad
  • Bel lijn
  • Bel omhulde draad
  • Doorverbindingsdraad
  • Energie aansluiting
  • Gevlochten draad
  • Hoogspanningslijn
  • Installatie draad
  • Kernlijn
  • Montage draad
  • Multi-standaard lijn
  • Plastic slangleiding
  • Siliconen lijn
  • Stroomaansluiting
  • Stroomkabel


van de volgende fabrikanten:

Overzichtscatalogus van de fabrikant Installatiedraad:

  • Diverse
  • Eupen
  • Helukabel
  • Huber+Suhner
  • IRCE
  • Lappkabel
  • Leoni Kerpen
  • Leoni Studer
  • Weidmüller
Filter sluiten
  •  
  •  

Voor deze filtering zijn geen resultaten gevonden!
AANBEVOLEN
Diverse - H07V-K 2,5 sw Eca - Draad fijn gevlochten - Eenaderige kabel 2,5 mm² zwart H07V-K 2,5 sw Eca
€ 325,04 incl. btw

*

Draad fijn gevlochten - Eenaderige kabel 2,5 mm² zwart
Diverse
| H07V-K 2,5 sw Eca
x 500 meter
Op het verlanglijstje
Door u bekeken