Koelunit schakelkast

Is het erg warm in uw schakelkast? Bent u bezorgd dat de hoge temperaturen uw technologie kunnen beschadigen? Lees hier welke mogelijkheden u hebt om uw behuizing te koelen en welke criteria u hanteert om een koelunit voor de behuizing te selecteren.

Als er veel apparaten in een schakelkast zijn geïnstalleerd, genereren deze meestal ook warmte. Dit leidt tot hogere temperaturen, die de onderdelen kunnen beschadigen. Dit gebeurt niet vaak in de privésfeer. In commerciële en industriële schakelkasten is het aantal apparaten echter meestal aanzienlijk hoger en wordt airconditioning noodzakelijk. Airconditioners voor schakelkasten worden dus voornamelijk gebruikt voor het koelen van communicatieapparatuur, transformatoren en bedieningspanelen.

Bron: eibabo®, Rittal SK 3361.500 wandkoelunitAfbeelding: Rittal SK 3361.500 Wandkoeling

Onder welke omstandigheden worden airconditioners voor de schakelkast gebruikt?

Als de luchttemperatuur buiten de kast te hoog is of de kwaliteit van de lucht te slecht, is het gebruik van eenvoudige ventilatie voor warmteafvoer mogelijk niet meer voldoende. Airconditioningsystemen voor schakelkasten zijn ontworpen om overtollige warmte uit schakelkasten en apparatuurbehuizingen af te voeren naar de atmosfeer. Dit dient om de warmtegevoelige componenten te beschermen tegen oververhitting, omdat de levensduur van elektronische componenten wordt verkort bij hogere bedrijfstemperaturen. Airconditioning van schakelkasten verlengt de levensduur van elektrische componenten en zorgt voor een grotere fouttolerantie van de apparaten. U gebruikt een schakelkast airconditioner wanneer:

  • De temperatuur in de behuizing moet gelijk zijn aan of lager zijn dan de omgevingstemperatuur
  • De vereiste warmteafvoer kan niet door de omgeving worden geleverd
  • De omgevingslucht zeer vervuild is
  • De omgevingslucht bevat te veel vochtigheid

 

Typische toepassingen zijn server farms, telecommunicatiesystemen, automatiseringssystemen en schakelkasten, transformatorstations en onderstations, radiostations, dataopslagstations en energieopslagsystemen.

Hoe werkt een schakelkast airconditioner?

Het ontwerp van industriële airconditioningsystemen voorziet in twee volledig gescheiden luchtcircuits, die voorkomen dat de lucht in de kast zich vermengt met de omgevingslucht. Dit betekent dat het koelsysteem een geschikte temperatuur in de behuizing handhaaft zonder dat vuil, stof, vocht, water of corrosieve dampen kunnen binnendringen.

 


TIP:

Zorg ervoor dat de behuizing of de schakelkast ook hermetisch is afgesloten. Breng zo nodig afdichtingen aan op de deur of sluit ventilatieopeningen af.


 

De meeste koelunits voor schakelkasten van eibabo® werken volgens het principe van de lucht/lucht warmtewisselaar. Deze maken gewoonlijk gebruik van koperen buizen met kleine lamellen om een optimale warmtewisseling tussen de twee luchtcircuits te garanderen. De koperen buizen zijn gevuld met koelvloeistof, die gemakkelijk van aggregatietoestand verandert tussen vloeibaar en gasvormig. Om de schakelkast te koelen wordt de warme lucht uit de kast door de lamellen van het buizensysteem gevoerd. De koperen buizen en vinnen absorberen de warmte, waardoor de vloeistof in de koperen buizen wordt verwarmd en tegelijkertijd de lucht wordt gekoeld. Er vindt warmtewisseling plaats. De verwarmde vloeistof in de koperen buizen wordt gasvormig en verplaatst zich naar de andere kant van de eenheid naar het buitenluchtcircuit. Hierdoor koelen de koperen buizen en de koelvloeistof af volgens het omgekeerde principe. De aldus geabsorbeerde warmte wordt afgegeven aan de atmosfeer. Het koelmiddel wordt weer vloeibaar en stroomt terug om opnieuw warmte te absorberen in de schakelkast. Er ontstaat een cyclus. In tegenstelling tot andere koelsystemen voor kasten hebben lucht/lucht warmtewisselaars geen bewegende delen. De onderhoudskosten zijn laag, de eenheden werken efficiënt en economisch.

Thermo-elektrische kastkoelers zijn veel minder gebruikelijk. Deze werken volgens het Peltier-effect en worden daarom ook Peltier-koelers genoemd. Dit zijn speciale soorten koelsystemen die vooral in ruwe en gevaarlijke omgevingen worden gebruikt.

Jean Peltier

In 1834 ontdekte de Franse natuurkundige dat de stroom op de overgang tussen twee ongelijke elektrische geleiders een temperatuurverschil veroorzaakt.


Het werkingsprincipe van thermo-elektrische kastkoelers is gebaseerd op het feit dat wanneer een spanning wordt toegepast op de verbinding van twee materialen, warmte wordt geabsorbeerd of afgegeven. Meestal worden hier halfgeleiders gebruikt, waarvan de verschillende aantallen vrije elektronen zorgen voor het vereiste energieverschil. Wanneer er stroom vloeit, wordt er warmte overgedragen van de ene naar de andere terminal en treedt er een koelend effect op.

Wat betekent master/slave functie?

Een passende temperatuur in de schakelkast waarborgt de werking van de daarin geïnstalleerde apparaten. Vaak moet dus worden voorkomen dat de temperatuur stijgt, zelfs als een eenheid uitvalt of het vermogen van een eenheid niet meer toereikend is. Hoewel het vermogen van één unit meestal voldoende is, dient een tweede luchtbehandelingsunit dus ter ondersteuning van de eerste unit en wordt hierop aangesloten. Beide eenheden wisselen gegevens, meetwaarden en foutmeldingen uit. Meester en slaaf werken in wederzijdse ondersteuning, afwisselend of vervangend. De masterunit zorgt dus voor de primaire koeling, terwijl de slave in stand-by blijft en automatisch wordt ingeschakeld wanneer dat nodig is.

Hoe en waar kunnen de airconditioningunits voor schakelkasten worden geïnstalleerd?

Er worden systemen aangeboden voor een groot aantal toepassingen. U krijgt toestellen voor buitengebruik, toestellen die beschermd zijn tegen vandalisme en toestellen voor binneninstallatie. Het wordt gemonteerd op het dak of op de zijwanden van de kast. Bij op het dak gemonteerde airconditioners gaat de verwarmde lucht naar achteren, naar links, naar rechts of zelfs naar boven. Dit betekent dat gebruik in rijen of installatie dicht bij de muur zonder problemen mogelijk is. Bij luchtbehandelingskasten voor wandmontage zijn installatie, gedeeltelijke installatie en opbouw mogelijk, afhankelijk van de benodigde ruimte.

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een schakelkast airconditioner?

Als de omgevingstemperatuur hoger is dan de vereiste temperatuur in de kast, overweeg dan het gebruik van een kastairco. Bij de keuze moeten onder meer de volgende punten in aanmerking worden genomen:

  • Type installatie van de schakelkast volgens VDE 0660 deel 500
  • Milieuomstandigheden (temperatuur, vuil en vochtigheid)
  • Maximale gewenste temperatuur in de schakelkast
  • Stroomuitval van de elektronische componenten in de schakelkast
  • IP-beschermingsklassen

 

Let bij de installatie van een luchtbehandelingskast op de volgende zaken:

  • De schakelkast moet worden verzegeld.
  • Bij montage op het dak van de kast moet dit zo nodig worden versterkt.
  • De condensafvoer moet in de afvoeropening worden gestoken, zodat er geen condens in de kast stroomt. Sommige modellen hebben geen afvoer. In plaats daarvan verdampt het condensaat.
  • Er moet een deurschakelaar worden geïnstalleerd zodat de airconditioner wordt uitgeschakeld wanneer de deur openstaat.
  • Houd het luchtcircuit in de kast vrij en vermijd obstructies bij de luchtinlaat en -uitlaat.

 

Bij eibabo® krijgt u uitsluitend hoogwaardige, betrouwbare en krachtige luchtbehandelingskasten van gerenommeerde fabrikanten als Kraemer & Kraus, Rittal, Schneider Electric en Siemens.

 

eibabo - technology store

 

Inhoud catalogus:


In deze eibabo® catalogus schakelkastsystemen > koelunit voor kast/lessenaar vindt u artikelen uit de volgende productgroepen:

Overzicht artikelen:

  • Airco
  • Airconditioning
  • Dakconstructie
  • Gesplitste koeling
  • Integratie
  • Klimaatcontrole
  • Koelmiddelleidingen
  • Schakelkast airconditioning
  • Temperatuur-
  • Warmtewisselaar


van de volgende fabrikanten:

Overzichtscatalogus van de fabrikant Koelunit schakelkast:

  • Kraemer & Kraus
  • Rittal
  • Schneider Electric
  • Siemens


 
Is het erg warm in uw schakelkast? Bent u bezorgd dat de hoge temperaturen uw technologie kunnen beschadigen? Lees hier welke mogelijkheden u hebt om uw behuizing te koelen en welke criteria u... meer ontdekken »
Venster sluiten
Koelunit schakelkast - Voor optimale bedrijfstemperaturen

Is het erg warm in uw schakelkast? Bent u bezorgd dat de hoge temperaturen uw technologie kunnen beschadigen? Lees hier welke mogelijkheden u hebt om uw behuizing te koelen en welke criteria u hanteert om een koelunit voor de behuizing te selecteren.

Als er veel apparaten in een schakelkast zijn geïnstalleerd, genereren deze meestal ook warmte. Dit leidt tot hogere temperaturen, die de onderdelen kunnen beschadigen. Dit gebeurt niet vaak in de privésfeer. In commerciële en industriële schakelkasten is het aantal apparaten echter meestal aanzienlijk hoger en wordt airconditioning noodzakelijk. Airconditioners voor schakelkasten worden dus voornamelijk gebruikt voor het koelen van communicatieapparatuur, transformatoren en bedieningspanelen.

Bron: eibabo®, Rittal SK 3361.500 wandkoelunitAfbeelding: Rittal SK 3361.500 Wandkoeling

Onder welke omstandigheden worden airconditioners voor de schakelkast gebruikt?

Als de luchttemperatuur buiten de kast te hoog is of de kwaliteit van de lucht te slecht, is het gebruik van eenvoudige ventilatie voor warmteafvoer mogelijk niet meer voldoende. Airconditioningsystemen voor schakelkasten zijn ontworpen om overtollige warmte uit schakelkasten en apparatuurbehuizingen af te voeren naar de atmosfeer. Dit dient om de warmtegevoelige componenten te beschermen tegen oververhitting, omdat de levensduur van elektronische componenten wordt verkort bij hogere bedrijfstemperaturen. Airconditioning van schakelkasten verlengt de levensduur van elektrische componenten en zorgt voor een grotere fouttolerantie van de apparaten. U gebruikt een schakelkast airconditioner wanneer:

  • De temperatuur in de behuizing moet gelijk zijn aan of lager zijn dan de omgevingstemperatuur
  • De vereiste warmteafvoer kan niet door de omgeving worden geleverd
  • De omgevingslucht zeer vervuild is
  • De omgevingslucht bevat te veel vochtigheid

 

Typische toepassingen zijn server farms, telecommunicatiesystemen, automatiseringssystemen en schakelkasten, transformatorstations en onderstations, radiostations, dataopslagstations en energieopslagsystemen.

Hoe werkt een schakelkast airconditioner?

Het ontwerp van industriële airconditioningsystemen voorziet in twee volledig gescheiden luchtcircuits, die voorkomen dat de lucht in de kast zich vermengt met de omgevingslucht. Dit betekent dat het koelsysteem een geschikte temperatuur in de behuizing handhaaft zonder dat vuil, stof, vocht, water of corrosieve dampen kunnen binnendringen.

 


TIP:

Zorg ervoor dat de behuizing of de schakelkast ook hermetisch is afgesloten. Breng zo nodig afdichtingen aan op de deur of sluit ventilatieopeningen af.


 

De meeste koelunits voor schakelkasten van eibabo® werken volgens het principe van de lucht/lucht warmtewisselaar. Deze maken gewoonlijk gebruik van koperen buizen met kleine lamellen om een optimale warmtewisseling tussen de twee luchtcircuits te garanderen. De koperen buizen zijn gevuld met koelvloeistof, die gemakkelijk van aggregatietoestand verandert tussen vloeibaar en gasvormig. Om de schakelkast te koelen wordt de warme lucht uit de kast door de lamellen van het buizensysteem gevoerd. De koperen buizen en vinnen absorberen de warmte, waardoor de vloeistof in de koperen buizen wordt verwarmd en tegelijkertijd de lucht wordt gekoeld. Er vindt warmtewisseling plaats. De verwarmde vloeistof in de koperen buizen wordt gasvormig en verplaatst zich naar de andere kant van de eenheid naar het buitenluchtcircuit. Hierdoor koelen de koperen buizen en de koelvloeistof af volgens het omgekeerde principe. De aldus geabsorbeerde warmte wordt afgegeven aan de atmosfeer. Het koelmiddel wordt weer vloeibaar en stroomt terug om opnieuw warmte te absorberen in de schakelkast. Er ontstaat een cyclus. In tegenstelling tot andere koelsystemen voor kasten hebben lucht/lucht warmtewisselaars geen bewegende delen. De onderhoudskosten zijn laag, de eenheden werken efficiënt en economisch.

Thermo-elektrische kastkoelers zijn veel minder gebruikelijk. Deze werken volgens het Peltier-effect en worden daarom ook Peltier-koelers genoemd. Dit zijn speciale soorten koelsystemen die vooral in ruwe en gevaarlijke omgevingen worden gebruikt.

Jean Peltier

In 1834 ontdekte de Franse natuurkundige dat de stroom op de overgang tussen twee ongelijke elektrische geleiders een temperatuurverschil veroorzaakt.


Het werkingsprincipe van thermo-elektrische kastkoelers is gebaseerd op het feit dat wanneer een spanning wordt toegepast op de verbinding van twee materialen, warmte wordt geabsorbeerd of afgegeven. Meestal worden hier halfgeleiders gebruikt, waarvan de verschillende aantallen vrije elektronen zorgen voor het vereiste energieverschil. Wanneer er stroom vloeit, wordt er warmte overgedragen van de ene naar de andere terminal en treedt er een koelend effect op.

Wat betekent master/slave functie?

Een passende temperatuur in de schakelkast waarborgt de werking van de daarin geïnstalleerde apparaten. Vaak moet dus worden voorkomen dat de temperatuur stijgt, zelfs als een eenheid uitvalt of het vermogen van een eenheid niet meer toereikend is. Hoewel het vermogen van één unit meestal voldoende is, dient een tweede luchtbehandelingsunit dus ter ondersteuning van de eerste unit en wordt hierop aangesloten. Beide eenheden wisselen gegevens, meetwaarden en foutmeldingen uit. Meester en slaaf werken in wederzijdse ondersteuning, afwisselend of vervangend. De masterunit zorgt dus voor de primaire koeling, terwijl de slave in stand-by blijft en automatisch wordt ingeschakeld wanneer dat nodig is.

Hoe en waar kunnen de airconditioningunits voor schakelkasten worden geïnstalleerd?

Er worden systemen aangeboden voor een groot aantal toepassingen. U krijgt toestellen voor buitengebruik, toestellen die beschermd zijn tegen vandalisme en toestellen voor binneninstallatie. Het wordt gemonteerd op het dak of op de zijwanden van de kast. Bij op het dak gemonteerde airconditioners gaat de verwarmde lucht naar achteren, naar links, naar rechts of zelfs naar boven. Dit betekent dat gebruik in rijen of installatie dicht bij de muur zonder problemen mogelijk is. Bij luchtbehandelingskasten voor wandmontage zijn installatie, gedeeltelijke installatie en opbouw mogelijk, afhankelijk van de benodigde ruimte.

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een schakelkast airconditioner?

Als de omgevingstemperatuur hoger is dan de vereiste temperatuur in de kast, overweeg dan het gebruik van een kastairco. Bij de keuze moeten onder meer de volgende punten in aanmerking worden genomen:

  • Type installatie van de schakelkast volgens VDE 0660 deel 500
  • Milieuomstandigheden (temperatuur, vuil en vochtigheid)
  • Maximale gewenste temperatuur in de schakelkast
  • Stroomuitval van de elektronische componenten in de schakelkast
  • IP-beschermingsklassen

 

Let bij de installatie van een luchtbehandelingskast op de volgende zaken:

  • De schakelkast moet worden verzegeld.
  • Bij montage op het dak van de kast moet dit zo nodig worden versterkt.
  • De condensafvoer moet in de afvoeropening worden gestoken, zodat er geen condens in de kast stroomt. Sommige modellen hebben geen afvoer. In plaats daarvan verdampt het condensaat.
  • Er moet een deurschakelaar worden geïnstalleerd zodat de airconditioner wordt uitgeschakeld wanneer de deur openstaat.
  • Houd het luchtcircuit in de kast vrij en vermijd obstructies bij de luchtinlaat en -uitlaat.

 

Bij eibabo® krijgt u uitsluitend hoogwaardige, betrouwbare en krachtige luchtbehandelingskasten van gerenommeerde fabrikanten als Kraemer & Kraus, Rittal, Schneider Electric en Siemens.

 

eibabo - technology store

 

Inhoud catalogus:


In deze eibabo® catalogus schakelkastsystemen > koelunit voor kast/lessenaar vindt u artikelen uit de volgende productgroepen:

Overzicht artikelen:

  • Airco
  • Airconditioning
  • Dakconstructie
  • Gesplitste koeling
  • Integratie
  • Klimaatcontrole
  • Koelmiddelleidingen
  • Schakelkast airconditioning
  • Temperatuur-
  • Warmtewisselaar


van de volgende fabrikanten:

Overzichtscatalogus van de fabrikant Koelunit schakelkast:

  • Kraemer & Kraus
  • Rittal
  • Schneider Electric
  • Siemens
Filter sluiten
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
van tot

6 van 9
Voor deze filtering zijn geen resultaten gevonden!
6 van 9
Door u bekeken