Wereldwijd hoge prijzen voor grondstoffen

Momenteel zijn verdere prijsstijgingen en ook knelpunten in de leveringsketen te verwachten. Op dit moment zijn er bij bekende fabrikanten reeds knelpunten bij de bevoorrading van PVC elektro-verdelers, kabelgoten en ook schakelaar-/contactdoosreeksen. Alle belangrijke grondstoffen zijn momenteel duur en de beschikbare voorraden bij de fabrikanten zijn bijna opgebruikt. De prijzen voor koper, nikkel, tin, zilver, aluminium en staal, evenals aardolie/aardgas als basis voor PVC, een belangrijk materiaal voor de elektrische industrie, stijgen momenteel naar astronomische hoogten.

Door speculanten en massale aankopen van grondstoffen uit Azië en de VS wordt alles nog aangewakkerd. Ook de prijzen voor hout zijn duizelingwekkend hoog, vaak een indicatie voor andere belangrijke grondstoffen in bijzondere tijden. Door het wereldwijde nulrentebeleid in combinatie met verder stijgende prijzen in deze zeer bijzondere omstandigheden zou de weegschaal kunnen doorslaan. Laten we hopen, dat de situatie over een paar weken of maanden weer tot rust komt.

Door de impact die Corona op de economie en de staatsbegroting heeft, zullen we in de toekomst echter ook rekening moeten houden met stijgende prijzen. Met uitzondering van enkele fabrikanten zijn de consumentenprijzen voor elektrische installaties op dit moment nog redelijk te noemen. Bij Niedax en OBO waren er in de laatste weken de tot dusver grootste duidelijk merkbare prijsstijgingen.

Chart_raw-materials