Voorschakelapparaat

Als u uw gebouwen uitrust met fluorescentiebuizen, hogedrukgasontladingslampen of lineaire plug-and-play verlichting, vertrouwt u op voorschakelapparaten. Maar welke is de juiste voor uw toepassing? We verduidelijken. Wanneer u het optimale voorschakelapparaat gebruikt, stelt u een kosteneffectieve en energie-efficiënte verlichtingsoplossing samen die u ook uitgebreide controle geeft over de hoeveelheid licht die in uw kamer wordt geproduceerd. Vind bij eibabo® in ons uitgebreide online assortiment eenvoudig de voorschakelapparaten die u nodig heeft voor verlichtingsarmaturen en verlichtingssystemen. Naast voorschakelapparaten in de meest uiteenlopende uitvoeringen (elektronisch, DALI, KL/LL, EVG en nog veel meer) vindt u hier ook Powertronic en Quicktronic voorschakelapparaten, QT-FIT voorschakelapparaten, warmstartapparaten en ontstekingsapparaten en stabilisatieapparaten.

Wat is een voorschakelapparaat?

Bij fluorescentieverlichting regelt het voorschakelapparaat de stroomtoevoer naar de lampen. Het levert voldoende startspanning om de lampen te starten. Zonder voorschakelapparaat zou een TL-buis die rechtstreeks op de netspanning is aangesloten, het stroomverbruik snel en ongecontroleerd doen toenemen. Binnen een seconde zou de lamp oververhit raken en doorbranden. Wanneer de lamp wordt gestart, levert het voorschakelapparaat een korte hoogspanningsfase om een vlamboog tussen de twee lampelektroden op te bouwen en de ionisatie van het gas te starten. Dit maakt het gas in de lamp elektrisch geleidend. Zodra de vlamboog is ontstaan, verlaagt het voorschakelapparaat de spanning. Vanaf dit moment dient het om de elektrische stroom te regelen om een constante lichtopbrengst te garanderen.

Let op

Fluorescentiebuizen en gasontladingslampen hebben een negatieve differentiële weerstand tijdens de werking. Als gevolg daarvan treedt bij toenemende stroom een spanningsdaling op bij de verlichtingsarmaturen. Sluit daarom nooit gasontladingslampen rechtstreeks op een spanningsbron aan.


Om het volledige nominale lichtrendement en de maximale levensduur van een TL-buis te bereiken, moeten de vermogenskenmerken van een voorschakelapparaat precies overeenstemmen met de elektrische eisen van de lampen die worden gebruikt. Gewoonlijk zijn voorschakelapparaten ontworpen om een bepaald aantal lampen van een bepaald type bij de vereiste spanning te laten werken. Dit zijn dus ook uw primaire selectiecriteria voor de aankoop van een voorschakelapparaat. Om een geschikt voorschakelapparaat te vinden dat compatibel is met een bepaalde lamp, moet u dus het lamptype, de hoeveelheid lampen en de netspanning kennen.

Waarom hebben alleen bepaalde lampen een voorschakelapparaat nodig?

Klassieke gloeilampen en halogeenmetaaldampen hebben geen voorschakelapparaten nodig. Dat komt omdat de stroom door een gloeidraad loopt. Deze gloeidraad biedt weerstand aan de stroom en zorgt ervoor dat hij opwarmt en gaat gloeien. Er is veel warmte nodig om een kamer helder genoeg te verlichten. Daarom wordt het grootste deel van deze energie gebruikt om warmte op te wekken en niet om licht te geven. Dit maakt conventionele gloeilampen zeer inefficiënt. Voor LED-verlichtingsarmaturen zijn doorgaans ook geen voorschakelapparaten nodig. Hier nemen LED-voedingen en LED-drivers de regeling van stroom- en spanningsniveaus over. TL-buizen en gasontladingslampen werken enigszins verschillend. Deze zijn gevuld met gassen en zenden fotonen uit wanneer ze worden opgeladen met elektriciteit.

 


Fotonen

Fotonen zijn fundamentele subatomaire deeltjes of golven die de elektromagnetische kracht overbrengen. Kort: Het zijn lichtdeeltjes.


 

In deze lampen is er dus geen gloeidraad om de elektriciteit tegen te houden of te regelen. Hiervoor is het voorschakelapparaat nodig.

Welke soorten voorschakelapparaten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten voorschakelapparaten. De keuze hangt af van de omstandigheden waaronder uw verlichting werkt. Wij maken een onderscheid tussen magnetische (conventionele) voorschakelapparaten CVG en elektronische voorschakelapparaten EVG.

Conventionele voorschakelapparaten zijn de oudere technologie en waren vroeger verantwoordelijk voor het flikkeren bij het opstarten en het zoemen van de lampen. Vanwege hun lage energie-efficiëntie en hoge vermogensverliezen tot 20% worden conventionele voorschakelapparaten sinds 2005 niet meer gebruikt.

Tegenwoordig werken de meeste fluorescentiebuizen en gasontladingslampen met elektronische voorschakelapparaten. Elektronische voorschakelapparaten kunnen meerdere elektrische frequenties uitvoeren zonder de ingangsspanning te veranderen. Dit voorkomt flikkeren en brommen. Deze voorschakelapparaten zijn verkrijgbaar met verschillende starttechnologieën:

  • Snelle start
  • Instant start
  • Geprogrammeerde start

 

Instant start voorschakelapparaten schakelen het licht het snelst in. Deze zijn echter ontworpen voor langere schakelcycli. Veelvuldig in- en uitschakelen kan de levensduur van de lamp verkorten. De apparaten worden instant starters genoemd omdat ze onmiddellijk een hoge spanning door de lamp sturen om de kathoden te starten. Doorgaans verbruiken voorschakelapparaten met een instant start iets minder stroom per lamp dan voorschakelapparaten met een snelle start. Instant start lampen werken betrouwbaar tot 0 °C.

Wist u dat?

In het internationale spraakgebruik worden voorschakelapparaten ook wel 'ballast' genoemd. Deze benaming is afgeleid van hun eigenschappen. Net zoals een voorschakelapparaat de romp van een schip stabiliseert, stabiliseert een voorschakelapparaat de stroomtoevoer naar een gloeilamp of lamp.


Zowel bij geprogrammeerde als bij snelle start werken de voorschakelapparaten langzamer. Deze hebben echter niet de schadelijke effecten van een instant-start voorschakelapparaat wanneer deze vaker worden in- en uitgeschakeld. De voorschakelapparaten meten de temperatuur van de kathodes van de buizen en verwarmen ze voor. Dit vergemakkelijkt het starten en de lamp gaat onmiddellijk aan zodra de lichtschakelaar wordt ingedrukt. Voorschakelapparaten hebben echter ook nadelen:

  • De apparaten zijn niet erg energiezuinig.
  • Op voorschakelapparaten aangesloten lampen schakelen bij zeer lage temperaturen niet betrouwbaar in.

 

Voorschakelapparaten met geprogrammeerde start zijn gewoonlijk gekoppeld aan aanwezigheidssensoren of bewegingssensoren en maximaliseren het aantal lampstartcycli met behoud van energie-efficiëntie. Als u veelvuldig gebruikte ruimten in uw gebouw hebt waar de hele dag door meerdere aan-uitcycli zijn, kan een voorschakelapparaat met geprogrammeerde start het beste alternatief zijn voor uw verlichting. Voorschakelapparaten met geprogrammeerde start zijn ook bij lage temperaturen betrouwbaar.

Wanneer moet ik mijn voorschakelapparaat vervangen?

Hoewel vervanging niet gebruikelijk is, kunnen veranderingen in de prestaties van het voorschakelapparaat na enkele jaren merkbaar worden. Als de prestaties van uw lampen zwakker lijken te worden, als u een zoemend geluid hoort, als ze flikkeren of als de kleur verandert, is het misschien tijd om het voorschakelapparaat te vervangen.

Bron: eibabo®, Ledvance PTi 150/220-240 voorschakelapparaatAfbeelding: Ledvance PTi 150/220-240 voorschakelapparaat

Zijn de voorschakelapparaten uitgerust met een DALI-interface?

Als u een digitale verlichtingsregeling wilt implementeren als onderdeel van uw gebouwautomatisering, kunt u het DALI-systeem gebruiken.

Wat is DALI?

DALI is de afkorting van Digital Addressable Lighting Interface. Het biedt een programmeerbare, digitale interface voor verlichtingsscenario's met elektronische voorschakelapparaten. DALI is een besturingsprotocol voor verlichting in de gebouwautomatisering, maar geen bussysteem.


DALI is zowel geschikt voor verlichtingsregeling in individuele kamers als voor verlichtingsscenario's in een netwerk van gebouwenbeheer. In de regel zijn de moderne elektronische voorschakelapparaten van de meeste fabrikanten uitgerust met DALI-interfaces. Deze interfaces zorgen voor rechtstreekse communicatie tussen een besturingseenheid en de te besturen lampen. De communicatie tussen de besturingseenheid en de maximaal 64 aangesloten eenheden verloopt via een bidirectionele tweedraadslijn, zodat informatie zowel van de besturingseenheid naar de lampen als omgekeerd wordt doorgegeven. De programmering van het systeem is eenvoudig en ongecompliceerd. Via gateways is bijvoorbeeld integratie in een hoger gelegen KNX gebouwbeheersysteem mogelijk.

Wij bieden een breed assortiment voorschakelapparaten van alle bekende fabrikanten, zoals ABB Stotz, Arclite, Ceag Notlichtsysteme, Houben, LEDVANCE, maar ook van Philips Lampen, Schuch Licht, Waldmann en Watt24.

 

eibabo - technology store

 

Inhoud catalogus:


In deze eibabo® catalogus lichtregeling > voorschakelapparaat vindt u artikelen uit de volgende productgroepen:

Overzicht artikelen:

  • Armatuur voorschakelapparatuur
  • Ballast
  • Bedieningsapparaten
  • Binnenverlichting
  • Controle-eenheid
  • Controllers
  • Fluorescentielampen
  • Fluorescerende lamp
  • Hanglamp
  • Inbouwlamp
  • Ingelegd licht
  • Kantoorverlichting
  • Koplamp lamp
  • Odenwald-lamp
  • Ontladingslamp
  • Plafondlamp
  • Raster plafondlamp
  • Stroomvoorziening
  • Verlichting
  • Voorschakelapparatuur


van de volgende fabrikanten:

Overzichtscatalogus van de fabrikant Voorschakelapparaat:

  • Arclite
  • Ceag
  • Houben
  • LEDVANCE
  • Lichtline
  • Performance in Light
  • Philips Licht
  • Scharnberger+Has.
  • Scharnberger+Hasenbein
  • Schuch
  • Signify Lampen
  • Siteco
  • Stahl
  • Tridonic
  • Zumtobel


 
Als u uw gebouwen uitrust met fluorescentiebuizen, hogedrukgasontladingslampen of lineaire plug-and-play verlichting, vertrouwt u op voorschakelapparaten. Maar welke is de juiste voor uw... meer ontdekken »
Venster sluiten
Voorschakelapparaat - Goed geïnformeerd voor de aankoop

Als u uw gebouwen uitrust met fluorescentiebuizen, hogedrukgasontladingslampen of lineaire plug-and-play verlichting, vertrouwt u op voorschakelapparaten. Maar welke is de juiste voor uw toepassing? We verduidelijken. Wanneer u het optimale voorschakelapparaat gebruikt, stelt u een kosteneffectieve en energie-efficiënte verlichtingsoplossing samen die u ook uitgebreide controle geeft over de hoeveelheid licht die in uw kamer wordt geproduceerd. Vind bij eibabo® in ons uitgebreide online assortiment eenvoudig de voorschakelapparaten die u nodig heeft voor verlichtingsarmaturen en verlichtingssystemen. Naast voorschakelapparaten in de meest uiteenlopende uitvoeringen (elektronisch, DALI, KL/LL, EVG en nog veel meer) vindt u hier ook Powertronic en Quicktronic voorschakelapparaten, QT-FIT voorschakelapparaten, warmstartapparaten en ontstekingsapparaten en stabilisatieapparaten.

Wat is een voorschakelapparaat?

Bij fluorescentieverlichting regelt het voorschakelapparaat de stroomtoevoer naar de lampen. Het levert voldoende startspanning om de lampen te starten. Zonder voorschakelapparaat zou een TL-buis die rechtstreeks op de netspanning is aangesloten, het stroomverbruik snel en ongecontroleerd doen toenemen. Binnen een seconde zou de lamp oververhit raken en doorbranden. Wanneer de lamp wordt gestart, levert het voorschakelapparaat een korte hoogspanningsfase om een vlamboog tussen de twee lampelektroden op te bouwen en de ionisatie van het gas te starten. Dit maakt het gas in de lamp elektrisch geleidend. Zodra de vlamboog is ontstaan, verlaagt het voorschakelapparaat de spanning. Vanaf dit moment dient het om de elektrische stroom te regelen om een constante lichtopbrengst te garanderen.

Let op

Fluorescentiebuizen en gasontladingslampen hebben een negatieve differentiële weerstand tijdens de werking. Als gevolg daarvan treedt bij toenemende stroom een spanningsdaling op bij de verlichtingsarmaturen. Sluit daarom nooit gasontladingslampen rechtstreeks op een spanningsbron aan.


Om het volledige nominale lichtrendement en de maximale levensduur van een TL-buis te bereiken, moeten de vermogenskenmerken van een voorschakelapparaat precies overeenstemmen met de elektrische eisen van de lampen die worden gebruikt. Gewoonlijk zijn voorschakelapparaten ontworpen om een bepaald aantal lampen van een bepaald type bij de vereiste spanning te laten werken. Dit zijn dus ook uw primaire selectiecriteria voor de aankoop van een voorschakelapparaat. Om een geschikt voorschakelapparaat te vinden dat compatibel is met een bepaalde lamp, moet u dus het lamptype, de hoeveelheid lampen en de netspanning kennen.

Waarom hebben alleen bepaalde lampen een voorschakelapparaat nodig?

Klassieke gloeilampen en halogeenmetaaldampen hebben geen voorschakelapparaten nodig. Dat komt omdat de stroom door een gloeidraad loopt. Deze gloeidraad biedt weerstand aan de stroom en zorgt ervoor dat hij opwarmt en gaat gloeien. Er is veel warmte nodig om een kamer helder genoeg te verlichten. Daarom wordt het grootste deel van deze energie gebruikt om warmte op te wekken en niet om licht te geven. Dit maakt conventionele gloeilampen zeer inefficiënt. Voor LED-verlichtingsarmaturen zijn doorgaans ook geen voorschakelapparaten nodig. Hier nemen LED-voedingen en LED-drivers de regeling van stroom- en spanningsniveaus over. TL-buizen en gasontladingslampen werken enigszins verschillend. Deze zijn gevuld met gassen en zenden fotonen uit wanneer ze worden opgeladen met elektriciteit.

 


Fotonen

Fotonen zijn fundamentele subatomaire deeltjes of golven die de elektromagnetische kracht overbrengen. Kort: Het zijn lichtdeeltjes.


 

In deze lampen is er dus geen gloeidraad om de elektriciteit tegen te houden of te regelen. Hiervoor is het voorschakelapparaat nodig.

Welke soorten voorschakelapparaten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten voorschakelapparaten. De keuze hangt af van de omstandigheden waaronder uw verlichting werkt. Wij maken een onderscheid tussen magnetische (conventionele) voorschakelapparaten CVG en elektronische voorschakelapparaten EVG.

Conventionele voorschakelapparaten zijn de oudere technologie en waren vroeger verantwoordelijk voor het flikkeren bij het opstarten en het zoemen van de lampen. Vanwege hun lage energie-efficiëntie en hoge vermogensverliezen tot 20% worden conventionele voorschakelapparaten sinds 2005 niet meer gebruikt.

Tegenwoordig werken de meeste fluorescentiebuizen en gasontladingslampen met elektronische voorschakelapparaten. Elektronische voorschakelapparaten kunnen meerdere elektrische frequenties uitvoeren zonder de ingangsspanning te veranderen. Dit voorkomt flikkeren en brommen. Deze voorschakelapparaten zijn verkrijgbaar met verschillende starttechnologieën:

  • Snelle start
  • Instant start
  • Geprogrammeerde start

 

Instant start voorschakelapparaten schakelen het licht het snelst in. Deze zijn echter ontworpen voor langere schakelcycli. Veelvuldig in- en uitschakelen kan de levensduur van de lamp verkorten. De apparaten worden instant starters genoemd omdat ze onmiddellijk een hoge spanning door de lamp sturen om de kathoden te starten. Doorgaans verbruiken voorschakelapparaten met een instant start iets minder stroom per lamp dan voorschakelapparaten met een snelle start. Instant start lampen werken betrouwbaar tot 0 °C.

Wist u dat?

In het internationale spraakgebruik worden voorschakelapparaten ook wel 'ballast' genoemd. Deze benaming is afgeleid van hun eigenschappen. Net zoals een voorschakelapparaat de romp van een schip stabiliseert, stabiliseert een voorschakelapparaat de stroomtoevoer naar een gloeilamp of lamp.


Zowel bij geprogrammeerde als bij snelle start werken de voorschakelapparaten langzamer. Deze hebben echter niet de schadelijke effecten van een instant-start voorschakelapparaat wanneer deze vaker worden in- en uitgeschakeld. De voorschakelapparaten meten de temperatuur van de kathodes van de buizen en verwarmen ze voor. Dit vergemakkelijkt het starten en de lamp gaat onmiddellijk aan zodra de lichtschakelaar wordt ingedrukt. Voorschakelapparaten hebben echter ook nadelen:

  • De apparaten zijn niet erg energiezuinig.
  • Op voorschakelapparaten aangesloten lampen schakelen bij zeer lage temperaturen niet betrouwbaar in.

 

Voorschakelapparaten met geprogrammeerde start zijn gewoonlijk gekoppeld aan aanwezigheidssensoren of bewegingssensoren en maximaliseren het aantal lampstartcycli met behoud van energie-efficiëntie. Als u veelvuldig gebruikte ruimten in uw gebouw hebt waar de hele dag door meerdere aan-uitcycli zijn, kan een voorschakelapparaat met geprogrammeerde start het beste alternatief zijn voor uw verlichting. Voorschakelapparaten met geprogrammeerde start zijn ook bij lage temperaturen betrouwbaar.

Wanneer moet ik mijn voorschakelapparaat vervangen?

Hoewel vervanging niet gebruikelijk is, kunnen veranderingen in de prestaties van het voorschakelapparaat na enkele jaren merkbaar worden. Als de prestaties van uw lampen zwakker lijken te worden, als u een zoemend geluid hoort, als ze flikkeren of als de kleur verandert, is het misschien tijd om het voorschakelapparaat te vervangen.

Bron: eibabo®, Ledvance PTi 150/220-240 voorschakelapparaatAfbeelding: Ledvance PTi 150/220-240 voorschakelapparaat

Zijn de voorschakelapparaten uitgerust met een DALI-interface?

Als u een digitale verlichtingsregeling wilt implementeren als onderdeel van uw gebouwautomatisering, kunt u het DALI-systeem gebruiken.

Wat is DALI?

DALI is de afkorting van Digital Addressable Lighting Interface. Het biedt een programmeerbare, digitale interface voor verlichtingsscenario's met elektronische voorschakelapparaten. DALI is een besturingsprotocol voor verlichting in de gebouwautomatisering, maar geen bussysteem.


DALI is zowel geschikt voor verlichtingsregeling in individuele kamers als voor verlichtingsscenario's in een netwerk van gebouwenbeheer. In de regel zijn de moderne elektronische voorschakelapparaten van de meeste fabrikanten uitgerust met DALI-interfaces. Deze interfaces zorgen voor rechtstreekse communicatie tussen een besturingseenheid en de te besturen lampen. De communicatie tussen de besturingseenheid en de maximaal 64 aangesloten eenheden verloopt via een bidirectionele tweedraadslijn, zodat informatie zowel van de besturingseenheid naar de lampen als omgekeerd wordt doorgegeven. De programmering van het systeem is eenvoudig en ongecompliceerd. Via gateways is bijvoorbeeld integratie in een hoger gelegen KNX gebouwbeheersysteem mogelijk.

Wij bieden een breed assortiment voorschakelapparaten van alle bekende fabrikanten, zoals ABB Stotz, Arclite, Ceag Notlichtsysteme, Houben, LEDVANCE, maar ook van Philips Lampen, Schuch Licht, Waldmann en Watt24.

 

eibabo - technology store

 

Inhoud catalogus:


In deze eibabo® catalogus lichtregeling > voorschakelapparaat vindt u artikelen uit de volgende productgroepen:

Overzicht artikelen:

  • Armatuur voorschakelapparatuur
  • Ballast
  • Bedieningsapparaten
  • Binnenverlichting
  • Controle-eenheid
  • Controllers
  • Fluorescentielampen
  • Fluorescerende lamp
  • Hanglamp
  • Inbouwlamp
  • Ingelegd licht
  • Kantoorverlichting
  • Koplamp lamp
  • Odenwald-lamp
  • Ontladingslamp
  • Plafondlamp
  • Raster plafondlamp
  • Stroomvoorziening
  • Verlichting
  • Voorschakelapparatuur


van de volgende fabrikanten:

Overzichtscatalogus van de fabrikant Voorschakelapparaat:

  • Arclite
  • Ceag
  • Houben
  • LEDVANCE
  • Lichtline
  • Performance in Light
  • Philips Licht
  • Scharnberger+Has.
  • Scharnberger+Hasenbein
  • Schuch
  • Signify Lampen
  • Siteco
  • Stahl
  • Tridonic
  • Zumtobel
Filter sluiten
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
van tot

23 van 21
Voor deze filtering zijn geen resultaten gevonden!
AANBEVOLEN
Voorschakelapparaat EVGKL 26W TC-DEL/TEL 50/60Hz 188668
€ 39,71 incl. btw

*

Voorschakelapparaat EVGKL 26W TC-DEL/TEL 50/60Hz
Houben
| 188668
stuk(s)
Op het verlanglijstje
23 van 21
Door u bekeken